Acupunctuur en slapeloosheid

Kamp je met slapeloosheid? Je bent zeker niet de enige. Slapeloosheid komt veelvuldig voor.
De oorzaak is niet altijd duidelijk.

Acupunctuur en slapeloosheid

Kamp je met slapeloosheid? Je bent zeker niet de enige. Slapeloosheid komt veelvuldig voor. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Als externe factoren zoals een te warme slaapkamer of geluidsoverlast niet de oorzaak zijn, moet de oorzaak worden gezocht in een interne disbalans. In de Chinese geneeskunde is de oorzaak van slapeloosheid te vinden in een disbalans tussen de yin- en yangkrachten in het lichaam. De ene slapeloosheid is echter de andere niet. De balans tussen yin en yang kan op vele manieren verstoord zijn en de slapeloosheid uit zich op verschillende manieren.
Voorbeelden van slaapstoornissen zijn:

  • Niet in slaap kunnen vallen
  • Niet kunnen doorslapen
  • Te vroeg wakker worden
  • Te veel of onrustig dromen

Elke vorm van slapeloosheid kan behandeld worden met acupunctuur, vaak met goed resultaat. Kom je in de praktijk met een slaapprobleem dan kijk ik welke disbalans in jouw situatie van toepassing is en stem ik de acupunctuurbehandeling daarop af. Tevens leer ik je hoe je zelf je slaap kunt verbeteren, bijvoorbeeld door het masseren van het acupunctuurpunt Anmian. Dit punt is gelokaliseerd op de schedelrand in de buurt van het oor en is specifiek bedoeld voor het verbeteren van slapeloosheid. Je kunt ook terecht als je slapeloosheid het gevolg is van een andere klacht zoals tandenknarsen, kaakklemmen of nachtelijk zweten.

Acupunctuur en slapeloosheid

Een acupunctuursessie voor slapeloosheid

Er zijn verschillende punten op het lichaam die kunnen worden gestimuleerd tijdens een acupunctuursessie voor slapeloosheid. Een veelvoorkomend punt is het zevende punt op de hartmeridiaan, ook wel bekend als Shenmen. Dit punt wordt vaak gestimuleerd omdat het bekend staat om zijn kalmerende en ontspannende effecten. Naast de punten op het lichaam, maak ik soms aanvullend gebruik van ooracupunctuur. In dit geval worden kleine verblijfsnaaldjes op specifieke punten in het oor geplaatst. Een verblijfsnaald is een hele kleine naald met een huidkleurig pleistertje dat je een paar dagen in je oor kunt dragen. Op die manier houdt het effect van de acupunctuurbehandeling langer aan.

Veel mensen die acupunctuurbehandelingen voor slapeloosheid ondergaan, merken verbeteringen op na slechts enkele sessies. Ze rapporteren een verbeterde slaapkwaliteit, sneller in slaap vallen en minder nachtelijk ontwaken. Het voordeel van acupunctuur is dat het een veilige en natuurlijke behandeling is zonder bijwerkingen.