Acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de TCM, (Traditional Chinese Medicine), een duizenden jaren oude geneeswijze die zijn wortels heeft in het oude China.

Traditionele Chinese Geneeswijzen

In termen van de Chinese geneeswijzen wordt er gesproken over een tekort (leegte) aan energie of een stagnatie (volte) van energie. Dit kan zowel lokaal voorkomen, bijvoorbeeld bij schouderpijn, maar ook systemisch, in het gehele lichaam, bijvoorbeeld bij een auto-immuunziekte. Een tekort of een stagnatie van energie kunnen onder andere vermoeidheid en pijn veroorzaken.

Door middel van het plaatsen en manipuleren van zeer dunne naalden wordt uw energie in beweging en in balans gebracht waardoor uw zelfherstellend vermogen gestimuleerd wordt. Lees meer over mijn werkwijze.

Acupunctuur in de moderne tijd

Inmiddels is acupunctuur ook buiten Azië zeer bekend en door zijn effectiviteit niet meer weg te denken als complementaire behandelvorm in talloze landen in de hele wereld. De kennis over de werking van acupunctuur is nog altijd in ontwikkeling. Veel en gedegen onderzoek wordt uitgevoerd in China, maar ook, in toenemende mate in de VS en Europa. Voor dergelijke, moderne onderzoeken zijn dezelfde eisen van toepassing als voor de reguliere ´westerse´geneeskunde.

Voor wie meer wil weten: een belangrijke, deels publiek toegankelijke, Engelstalige database voor medisch onderzoek is PubMed. Binnen PubMed zijn talloze onderzoeken en reviews van onderzoeken te vinden over de inzet van acupunctuur bij diverse klachten.