Acupunctuur neuropathie chemo

Acupunctuur als aanvullende behandeling krijgt steeds meer erkenning in Nederland. Acupunctuur wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen en klachten te behandelen, waaronder neuropathie als gevolg van chemotherapie.

Acupunctuur neuropathie chemo

Acupunctuur als aanvullende behandeling krijgt steeds meer erkenning in Nederland. Acupunctuur wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen en klachten te behandelen, waaronder neuropathie als gevolg van chemotherapie.

Wat is neuropathie

Neuropathie is een aandoening waarbij de zenuwen beschadigd raken. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte. Neuropathie ontstaat vaak als bijwerking van een oncologische behandeling, aangezien de chemotherapie de zenuwen kan beschadigen. Vaak treedt daardoor neuropathie in de handen en voeten op (perifere neuropathie).

Acupunctuur biedt een holistische benadering voor de behandeling van neuropathie door chemo. Het werkt door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, die meridianen worden genoemd en die verbonden zijn met verschillende organen en systemen. Door deze punten te stimuleren, kan acupunctuur de energiestroom in het lichaam herstellen en het natuurlijke genezingsproces activeren.

Acupunctuur bij de behandeling van neuropathie

Onderzoek toont aan dat acupunctuur effectief kan zijn bij de behandeling van neuropathie door chemo. Het kan de pijn verminderen, de gevoelloosheid verminderen en de zenuwfunctie verbeteren. Dit kan aanzienlijke verlichting bieden voor mensen die lijden aan deze aandoening.
Een van de manieren waarop acupunctuur neuropathie kan behandelen, is door het stimuleren van de afgifte van endorfines en andere natuurlijke pijnstillers in het lichaam. Deze neurotransmitters hebben een pijnstillend effect en kunnen de pijn die gepaard gaat met neuropathie verminderen.

Acupunctuur Neuropathie chemo

De doorbloeding verbeteren

Bovendien kan acupunctuur de doorbloeding verbeteren, wat kan helpen bij het herstel van beschadigde zenuwen. Door de bloedstroom naar het getroffen gebied te verhogen, kunnen voedingsstoffen en zuurstof beter worden afgeleverd, waardoor het herstelproces wordt gestimuleerd.

Verder kan acupunctuur ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Door het verminderen van ontstekingen kan acupunctuur de schade aan de zenuwen verminderen en het genezingsproces bevorderen.

Veilig en weinig bijwerkingen

Acupunctuur is over het algemeen veilig en heeft weinig bijwerkingen. Acupunctuurbehandelingen kunnen goed samengaan met andere vormen van behandeling, zoals fysiotherapie en medicatie.

Het aantal benodigde acupunctuursessies kan variëren, afhankelijk van de ernst van de neuropathie en de individuele reactie op de behandeling. Over het algemeen worden meerdere sessies aanbevolen om maximaal voordeel te behalen. Voor het beste resultaat is het belangrijk zo snel mogelijk met de acupunctuurbehandelingen te beginnen. Bij voorkeur als er (nog) geen schade aan de zenuwen is opgetreden, dus al tijdens de oncologische behandeling, tussen de chemokuren door.

Samenvattend

Acupunctuur kan een waardevolle behandelingsoptie zijn voor mensen die (verwachten te gaan) lijden aan neuropathie door chemotherapie. Het kan:

  • De pijn verminderen
  • De gevoelloosheid verminderen
  • De zenuwfunctie verbeteren

Soms kan perifere neuropathie helemaal voorkomen worden. Als je geïnteresseerd bent in acupunctuur als behandelingsoptie, neem dan gerust contact met me op.