Acupunctuur lage rugpijn

Acupunctuur en tuina zijn twee behandelmethodes die effectief kunnen zijn bij het verlichten van lagerugpijn.

Acupunctuur lage rugpijn

Lagerugpijn is een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt veroorzaakt door spierspanning, een ongelijke houding, overmatige stress of aandoeningen zoals hernia. Soms komen de klachten ook vanuit de onderbuik.

Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om energieblokkades op te heffen en het natuurlijke genezingsproces te stimuleren. Deze punten bevinden zich langs meridianen in het lichaam, die worden beschouwd als energiekanalen. Door het plaatsen van naalden in deze punten kan de energiebalans in het lichaam worden hersteld. Bij de behandeling van pijn, waaronder lagerugpijn, gebruik ik meestal de balansmethode, zoals deze is ontwikkeld door dr. Tan. Deze methode heeft meestal al snel resultaat.

In evenwicht zijn

De balansmethode is gebaseerd op het idee dat de energiebanen in het lichaam met elkaar in evenwicht moeten zijn om gezondheid te behouden. Bij lagerugpijn wordt ervan uitgegaan dat er een disbalans is in de energiestroom van de rug en de omliggende gebieden. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en andere ongemakken. Om deze disbalans te herstellen, maakt de balansmethode gebruik van acupunctuurpunten die zich niet direct op de pijnlijke plek bevinden. In plaats daarvan worden de punten gekozen op specifieke gebieden van het lichaam die in verbinding staan ​​met de rug. Dit maakt het mogelijk om de energiebalans te herstellen en de lagerugpijn te verminderen.

Acupunctuur lage rugpijn

Contralaterale behandeling

Een van de belangrijkste kenmerken van de balansmethode is het gebruik van contralaterale behandeling. Dit betekent dat de acupunctuurpunten op de tegenovergestelde zijde van het pijnlijke gebied worden geprikt. Bijvoorbeeld, als de patiënt last heeft van lagerugpijn aan de rechterkant, worden vaak de acupunctuurpunten aan de linkerkant gestimuleerd. Bovendien maakt de balansmethode gebruik van zogenoemde ashi-punten, ook wel bekend als pijn- of triggerpunten. Deze punten worden gevonden in het gebied van de lagerugpijn of op de daarmee samenhangende gebieden en worden vervolgens gestimuleerd om de lokale energiestroom te verbeteren. Dit draagt ​​bij aan het verminderen van de pijn en het bevorderen van genezing.

Aanvullende technieken

Daarnaast gebruik ik bij spier- en gewrichtsklachten vaak aanvullende technieken uit de Chinese massage (tuina). Tuina is een vorm van massage die zich richt op het manipuleren van de spieren en gewrichten om pijn te verminderen en het welzijn te bevorderen. Bij lagerugpijn kan tuina de spierspanning verlichten, de doorbloeding verbeteren en de mobiliteit van het lichaam vergroten. Er bestaan vele tuinatechnieken, zoals kneden, drukken, duwen en wrijven op de betrokken gebieden of op acupunctuurpunten om de pijn te verminderen. Een combinatie van acupunctuur en tuina kan nog effectiever zijn bij het behandelen van lagerugpijn.