Acupunctuur Long Covid

Er komen regelmatig cliënten in de praktijk die last hebben van aanhoudende klachten na een besmetting met Corona (COVID 19)

Acupunctuur Long Covid

Inmiddels komen er regelmatig cliënten in de praktijk die last hebben van aanhoudende klachten na een besmetting met corona (COVID 19). Houden de klachten minimaal 3 maanden aan, dan is er sprake van Post-COVID: een complex van restklachten. Deze restklachten, ook wel bekend onder de Engelstalige aanduiding ‘long covid’ lopen erg uiteen.

De klachten variëren, van:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Een wazig hoofd (brain fog)
  • Pijn op de borst
  • Hoofdpijn
  • Geheugenproblemen en concentratieproblemen
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Slechte slaapkwaliteit

Soms is er daarnaast sprake van mentale of emotionele stress, bijvoorbeeld omdat men zo graag weer fit wil zijn, aan het werk wil gaan of omdat de kwaliteit van de slaap eronder lijdt.

Long covid kan een uitdagende en langdurige aandoening zijn die een aanzienlijke impact kan hebben op je dagelijks leven. Als acupuncturist ondersteun ik je graag bij je herstel.

Acupunctuur Long Covid

Acupunttuur om de symptomen te verlichten

Kenmerkend voor long covid is dat de symptomen vaak meerdere orgaansystemen betreffen en langer aanhouden dan twaalf weken na de besmetting. Sommige klachten houden soms zelfs jaren aan. Veel mensen zoeken daarom naar manieren om de symptomen te verlichten en hopen dat ook acupunctuur kan helpen. Als je in mijn praktijk komt, dan bekijken wat er precies bij jou aan de hand is. Vaak is het mogelijk een zelfgenezende impuls weer op gang te helpen.

Hoewel er nog geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van de restklachten ten gevolge van een Covidbesmetting, zijn er wereldwijd veelbelovende resultaten gemeld door cliënten die acupunctuur hebben ondergaan voor hun symptomen. Het lijkt erop dat acupunctuur in elk geval het herstel versnelt en symptomen verlicht, waaronder hoofdpijn, spierpijn en buikpijn. Daarnaast draagt acupunctuur aantoonbaar bij aan het verminderen van ontstekingen en het reguleren van de bloeddruk.

De behandeling

Inmiddels is duidelijk dat het herstellen van post-COVID (long covid) tijd kost. De behandeling van long covid is daarom vaak multidisciplinair, dat betekent dat cliënten bijvoorbeeld een fysiotherapeut bezoeken, onder behandeling zijn bij een longarts, medicatie hebben of gesprekken voeren met een praktijkondersteuner van de huisarts. Acupunctuurbehandelingen kunnen in die multidisciplinaire aanpak een plaats hebben.