Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?
Dit is een vraag die ik vaak hoor. En een begrijpelijke vraag vanuit de ervaring die iedereen heeft met bloedafname of inentingen. Acupunctuurnaalden zijn echter in geen enkel opzicht te vergelijken met een medische injectienaald. Acupunctuurnaalden zijn gemaakt van chirurgisch staal, zo dun als een haar en buigzaam. Bovendien zijn ze steriel verpakt en worden ze direct weggeworpen na eenmalig gebruik. Het kan zijn dat u soms, afhankelijk van waar ik op het lichaam prik, iets voelt bij het inbrengen van de naald. Zit de naald eenmaal dan ervaren mensen soms tintelingen, warmte, uitstraling of andere sensaties. Deze zijn zelden pijnlijk.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is zeer afhankelijk van de aard van de klacht en hoe lang deze al duurt. Ik begin met drie of vier wekelijkse behandelingen. Daarna evalueren we en weten we of het aanslaat. Bij acute, lokale klachten is een traject van zes behandelingen meestal voldoende om het zelfhelend vermogen in gang te zetten. Bij langdurige of het gehele systeem betreffende klachten, bijvoorbeeld een burn-out is het traject meestal langer, 10 tot 15 behandelingen. Bij chronische pijnklachten, bijvoorbeeld als gevolg van artrose, gaat het de eerste weken in eerste instantie om pijnbestrijding, daarna raad ik een onderhoudsbehandeling aan om de 4 – 6 weken.
In het begin van de behandeling komt u dus meestal de eerste drie tot vier weken een keer per week en daarna eens in de twee weken. Daarna bouwen we af met steeds langere tussenpozen tot gemiddeld een keer per vier tot zes weken voor onderhoudsbehandelingen bij chronische klachten.